Centralisatie prostaatkankeroperatie erkent door Zilveren Kruis

Andros Clinics logo
6 september 2018

Zilveren Kruis maakte eerder vandaag bekend dat het ‘prostaatkankernetwerk’ behoort tot de drie beste aanbieders in ons land van prostaatkankeroperaties. Tot dit netwerk, opgericht in juni jl., behoren Antoni van Leeuwenhoek, Amsterdam UMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Clinics en Ziekenhuis St Jansdal. Ook het Westfriesgasthuis en het Spaarne Gasthuis zijn erbij betrokken.

Bestuurders van Amsterdam UMC en Antoni van Leeuwenhoek hebben vandaag blij gereageerd op de erkenning door zorgverzekeraar Zilveren Kruis van het hoge niveau van hun patiëntenzorg bij de behandeling van prostaatkanker.

Door het bundelen van de krachten gaan meer ervaren chirurgen uit Het Prostaatkankernetwerk opereren in één instelling, het Antoni van Leeuwenhoek. Voor de patiënt betekent dit betere zorg, waardoor de risico’s op complicaties, uitmondend in onder meer incontinentie en erectieproblemen, afnemen. Diagnostiek en nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis.

Het Prostaatkankernetwerk streeft ernaar in 2020 circa 750 operaties per jaar uit te voeren. Hiermee zal het netwerk, op jaarbasis, ongeveer een kwart van de prostaatkankeroperaties in ons land voor haar rekening nemen.

Zilveren Kruis heeft, in samenhang met de erkenning, met het netwerk een driejarig, volumevrij contract afgesproken voor het uitvoeren van prostaatkankeroperaties. In een reactie zegt Emile Voest, bestuurder van Antoni van Leeuwenhoek: ‘Wij zijn zeer blij met deze erkenning van het Zilveren Kruis. Hierdoor kunnen we onze kwaliteit en expertise nog verder verbeteren en onze patiënten nog beter bedienen. Met de vorming van het netwerk is iedere patiënt, ongeacht het ziekenhuis waar hij instroomt, verzekerd van hoogwaardig kwalitatieve zorg.’

Mark Kramer, bestuurder van Amsterdam UMC, geeft als commentaar: ‘De erkenning door Zilveren Kruis is ook een stimulans voor ons wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en behandelen van prostaatkanker. Daarnaast is het een aansporing voor het verder verbeteren van de opleidingen urologie. Zowel Amsterdam UMC als Antoni van Leeuwenhoek zijn Europese opleidingsinstituten voor robotchirurgie op het gebied van prostaatkanker.’

Lees verder over prostaatkanker

Andros Clinics logo
Laatste update: 6 september 2018

Neem contact met ons op