Seks en ouder worden in onderzoek “Seksuele gezondheid in Nederland 2017”

Andros Clinics logo
23 februari 2018

Rutgers Kenniscentrum publiceerde “Seksuele gezondheid in Nederland 2017”, een grootschalig representatief onderzoek naar de seksuele gezondheid van volwassenen van 18 tot 80 jaar in Nederland. Welke bevindingen deden zij over seks en ouder worden?

Seksueel actief

Seksuele activiteit (zowel solo als met een partner) neemt af met het ouder worden. Van de 25- tot en met 39-jarigen had 85% het laatste half jaar seks met een partner. Onder 70-plussers is dat 51%. Naast leeftijd heeft dit vooral te maken met het al dan niet hebben van een partner. Van de 70-plussers met een partner had 62% de afgelopen 6 maanden seks.

Seksuele problemen

Elf procent van de mannen en 15% van de vrouwen heeft tenminste één seksueel probleem, dat vaak of altijd voorkomt en waar men behoorlijk of erg veel last van heeft. Bij mannen komen erectieproblemen (6%) en vroegtijdig klaarkomen (3%) het meest voor. Bij vrouwen gaat het vooral om problemen met subjectief seksueel verlangen (7%), vochtig worden (6%), pijn (5%) en orgasme (4%). Bij mannen komen seksuele problemen vooral voor bij 70-plussers, terwijl seksuele problemen bij vrouwen juist het meest voorkomen onder de 25 jaar. In beide groepen is dit 21%.

Lichamelijke gezondheid en seks

Lichamelijke gezondheid is een belangrijke voorspeller van seksueel gedrag en seksuele problemen. Hoe vaak mensen seks hebben, hangt het sterkst samen met hoe gezond ze zijn. De kans op een seksueel probleem is ongeveer twee keer zo groot als iemand een chronische ziekte of aandoening heeft en/of hiervoor medicijnen gebruikt.

Seksuele problemen Rutgers 2018

Hoe vaak seks met partner Rutgers 2018

Lees verder over erectieproblemen

Bron: Rutgers

Andros Clinics logo
Laatste update: 23 februari 2018

Neem contact met ons op