Behandeling van overactieve blaas en andere plasklachten

Dr. Erik Arendsen Uroloog Andros Clinics
14 december 2016

Andros Clinics heeft speciale spreekuren voor mannen en vrouwen met blaasontstekingen, interstitiële cystitis, bekkenpijnsyndroom, overactieve blaas en recidiverende urineweginfecties. De overactieve blaasklachten worden in de kliniek o.a. behandeld met PTNS (percutaneous tibial nerve stimulation) gecombineerd met blaasspoelingen.

Bij PTNS worden via een dun naaldje stroomimpulsjes gegeven aan een zenuw in het onderbeen (nervus tibialis). Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat er een signaal naar de blaas gaat. Hierdoor trekt de blaas zich niet meer ongewenst samen en kan de normale blaasfunctie zich herstellen. Een blaasspoeling is een behandeling waarbij een geneesmiddel (hyaluronzuur/chondroitinesulfaat/lidocaine) als vloeistof via een katheter de blaas wordt ingespoten.

Bij 80% van de cliënten, zowel mannen als vrouwen, welke medicamenteus onvoldoende reageren, zagen wij met bovengenoemde combinatie een sterke verbetering van de klachten:
1. De mictiefrequentie neemt af
2. De hoeveelheid urine per mictie neemt toe
3. De onverwachte incontinentie wordt minder (te meten aan het aantal verbanden dat gebruikt wordt)

De cliënten komen een aantal keren voor PTNS naar de kliniek. Ze moeten hiervoor 30 minuten liggen en van tevoren krijgen ze de blaasspoeling toegediend zodat deze tijdens de behandeling in liggende houding goed kan inwerken.

Na gemiddeld 8-12 behandelingen in de kliniek leren wij de cliënten om zelf thuis PTNS toe te passen. Daarnaast leren wij de cliënten zelfkatheterisatie aan zodat de spoelingen ook thuis voortgezet kunnen worden, waarbij we proberen de tijd tussen de spoelingen verder “op te rekken”( van 1-2-4 weken etc.). De apparaten die u hiervoor nodig heeft worden in de meeste gevallen gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar.

Om de cliënten verder te begeleiden en zo mogelijk geheel klachtenvrij te krijgen vinden er regelmatig controles plaats in de kliniek of door middel van een telefonische afspraak.

Lees meer over blaaspijnsyndroom

Lees meer over overactieve blaas

Lees meer over blaasontstekingen

Lees meer over incontinentie

Dr. Erik Arendsen Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Erik Arendsen is uroloog en grondlegger van het Centrum voor Blaaspijnsyndroom, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste centrum op dit gebied.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op