Andros Clinics verwelkomt prof.dr. Jelle Barentsz

Prostaatkanker beter opsporen: gerichter en op een voor de patiënt minder belastende wijze. Dat kan met precisiediagnostiek waarbinnen MRI een belangrijke rol speelt. Al sinds de oprichting van het Andros Prostaatkankercentrum werkt Andros hiervoor nauw samen met professor Jelle Barentsz van het Radboudumc Prostaat MR Referentiecentrum.

Jelle Barentsz is professor in de radiologie en oprichter van het Radboudumc Prostaat MR Referentiecentrum. Zijn onderzoek leidde in 2012 tot de introductie van ‘PI-RADS’, de wereldwijde standaard voor prostaat-MRI. Zijn ‘4M’ artikel’, Met prostaatMRI Meer Mans, en aanverwante artikelen hebben geleid tot de aanbeveling om vóór een weefselprik een prostaat MRI scan te maken, en hiermee tot verandering van de Europese en Nederlandse richtlijnen voor prostaatkanker.

Over zijn stap naar Andros legt Jelle Barentsz uit: “Ik heb altijd geloofd in de unieke combinatie tussen academische excellentie (van het Radboudumc) en de top perifere patiëntenzorg (van Andros). Andros liep altijd al voorop met prostaatkanker precisiediagnostiek. Daar zijn professor Frans Debruyne, oprichter van de Andros Clinics, en ik al in het eind van de vorige eeuw mee begonnen. Daarom zie ik uitstekende mogelijkheden om samen met Andros gevalideerde nieuwe technieken vanuit de academie zo snel mogelijk in te voeren in de dagelijkse zorg voor de patiënt.”

“Dat betekent enerzijds dat Andros een nog betere wetenschappelijke onderbouwing krijgt voor de door Andros gebruikte nieuwe technieken, anderzijds levert Andros grote hoeveelheden goede data voor verdere ontwikkeling van nog nieuwere technieken door het Radboudumc, die dan weer gebruikt kunnen worden door Andros etc. Een heel efficiënte wisselwerking die medische ontwikkelingen én patiënten ten goede komt.”, aldus Barentsz.

Eerder is dit al gebleken, de inzet van MRI voorkomt bij Andros de helft van de weefselprikken en bij de andere helft wordt trefzekerder geprikt door het gebruik van MRI beelden. Momenteel wordt er een wetenschappelijk artikel geschreven over het ‘in de praktijk brengen’ van de MRI diagnostiek met vergelijking tussen de transrectale en de transperineale biopsie (de laatste onder lokale verdoving) door Bas Israel, Jos Immerzeel, Jelle Barentsz en coauteurs.

“Ook zullen we binnenkort starten met toevoeging van de CE-goedgekeurde Artificiële Intelligentie (AI) beoordeling. Dit gaan we eerst in studieverband doen, en daarna ‘regulier’. We zullen daarmee het eerste centrum zijn in de wereld die dat doet. We hebben grootse ambities, dit is slechts het begin.”, sluit Jelle Barentsz af.

Lees meer over prostaatkanker precisiediagnostiek

Lees meer over prof.dr. Jelle Barentsz

Prof. dr. Jelle Barentsz Radioloog MRI Prostaat Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Jelle Barentsz is professor in de radiologie en oprichter van het toonaangevende Radboudumc Prostaat MR Referentiecentrum.
Laatste update: 20 mei 2021

Neem contact met ons op