Gefermenteerde melkproducten en kanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
19 februari 2019

Gefermenteerde melkproducten zijn producten die micro-organismen bevatten. Voornamelijk melkzuurbacteriën die lactose omzetten in lactaatzuur. Voorbeelden van gefermenteerde melkproducten zijn yoghurt en diverse vormen van kaas.

Aan deze micro-organismen worden gedurende het fermentatieproces antihypertensieve, antimicrobiële en immuun-modulatorische eigenschappen toegedicht. In veel onderzoek is onderzocht of deze producten een gunstige invloed zouden hebben op het ontstaan en beloop van kanker. Dit blijkt inderdaad het geval te zijn bij zowel in vitro studies op kankercellijnen als bij epidemiologische onderzoeken bij groepen die deze producten veel gebruiken.

Uit deze onderzoeken is naar voren gekomen dat er inderdaad een reductie wordt gevonden in het ontstaan van de verschillende vormen van kanker, waarbij op urologisch gebied blaaskanker kan worden genoemd.

Het gunstigste effect van deze producten wordt echter vooral gezien bij darmkanker waar de relatie tussen het verminderen van de incidentie van darmkanker en het gebruik van gefermenteerde melkproducten duidelijk is aangetoond. Toch een argument om misschien wat meer gefermenteerde melkproducten in de dagelijkse voedselinname op te nemen.

Lees verder over prostaatkanker

Symptomen prostaatkanker ontstaan (te) laat 

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 19 februari 2019

Neem contact met ons op