‘Het was een agressieve prostaatkanker, ik werd geopereerd’, mijn ervaring met Andros

11 augustus 2023
Patiënt vertelt

Wil W. bezocht op 68 jarige leeftijd Andros Clinics in 2021. De oorzaak van zijn verhoogde PSA waarde bleek een agressieve prostaatkanker te zijn. Zijn vader is aan prostaatkanker overleden.

Ik ben mijn vader verloren aan prostaatkanker. Hij kreeg op 60 jarige leeftijd prostaatkanker en werd hiervoor behandeld. Hij is aan prostaatkanker overleden toen hij 82 was. Gezien de erfelijkheid van deze ziekte, én gewaarschuwd door de geschiedenis van mijn vader, en ook andere oudere mannen om mij heen, ben ik vanaf 60 jaar mijn PSA waarde jaarlijks in de gaten gaan houden.

PSA waarde was nog verder was opgelopen

Toen ik die leeftijd bereikte, ben ik naar mijn huisarts gegaan omdat ik mijn PSA wilde laten testen. ‘De waarde van PSA waarde’ hoorde ik om me heen van mannen die hun PSA waarde in de gaten lieten houden. De waarde was 5 jaar lang stabiel rond 3,5 a 4. Totdat de PSA bij de jaarlijkse controle opeens 5,7 was. Ik moest na 3 maanden terugkomen bij de huisarts. Toen bleek dat de PSA waarde nog verder was opgelopen.

Huisarts stelde Andros voor

De huisarts stelde een doorverwijzing naar Andros voor omdat die gespecialiseerd zijn in het opsporen van prostaatkanker. Ik vond een verwijzing naar een kliniek prima. Eerder had ik al een goede ervaring met een kliniek. Tot mijn huisarts Andros noemde, had ik nog nooit van Andros gehoord. Thuis bekeek ik hun website en die gaf me vertrouwen.

Operatie om prostaat te verwijderen

Ik kon vrij snel bij Andros terecht. Helaas vonden zij een heel agressieve prostaatkanker, met een gleason score 9 op de schaal van 10. Een prostaatkanker operatie bleek nodig. Dan halen ze de prostaat, met de kanker erin, er helemaal uit met een robot.

Waar opereren? Overdracht ging zorgvuldig en snel

Andros adviseerde een operatie bij één van de drie grote netwerken, omdat die het meeste ervaring hebben met deze operatie. Daar werkt Andros mee samen. Ik koos voor het CWZ ziekenhuis in Nijmegen. In het najaar van 2021 werd ik doorgeleid voor een Da Vinci operatie.

Ik vind dat een logisch verhaal dat ik werd doorgeleid naar een ziekenhuis voor de operatie. Als die er heel goed in zijn dan ga je als kliniek toch niet zelf zitten klungelen. Het liep vloeiend in elkaar over van Andros naar CWZ. De overdracht ging heel zorgvuldig en snel. Ik werd eind 2021 geopereerd.

Deskundig én persoonlijk

Naast de deskundigheid van Andros, vind ik ze ook heel persoonlijk. Ik merkte dat ze echt begaan waren met mij. En ze geven hele goede informatie, zo houden ze je bijvoorbeeld ook up to date met een nieuwsbrief over prostaat gerelateerde onderwerpen.

Lees meer ervaringen

Meer lezen over prostaatkanker

Lees verder over PSA waarde

Neem contact met ons op