Hooggradige prostaatkanker voorspellen met urinetest

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
28 november 2016

Zoals bekend komt prostaatkanker zeer vaak voor. Het is echter zaak om alleen die kankers op te sporen die een bedreiging voor de patiënt vormen. Veel vormen van prostaatkanker blijven immers jaren lang slapend aanwezig en zullen de patiënt nooit bedreigen. Deze prostaatkankers hoeven dan ook niet te worden ontdekt.

PSA – Prostaat Specifiek Antigen

Op dit moment wordt PSA gebruikt (de bloedmerkstof Prostaat Specifiek Antigen) om tijdig prostaatkanker op te sporen. De test is echter weinig specifiek en geeft te veel vals-positieve uitslagen, dit wil zeggen dat er ondanks een verhoogd PSA geen prostaatkanker aanwezig is. PSA ontdekt daarnaast ook veel te veel ‘slapende’ prostaatkankers.

SelectMDx urinetest voorspelt hooggradige prostaatkanker

Een nieuwe op het Urologisch Research Laboratorium van het Radboudumc (Nijmegen) ontwikkelde urinetest kan hierin verbetering brengen.  Aanvankelijk werd de test de Quattro test genoemd (gebaseerd op de vier basisparameters van de test) maar recent is deze bij commercialisering omgedoopt tot SelectMDx test. Bij deze test worden kankercellen in de urine van de patiënt opgespoord en met speciale biologisch moleculaire technieken geanalyseerd. Door deze technieken worden alleen die kankercellen geanalyseerd die afkomstig zijn van hooggradige tumoren.

Minder onnodige biopsieën bij Andros door MRI en SelectMDx

Uit de analyse komt een score naar voren die kan voorspellen of de patiënt met een verhoogd PSA inderdaad een bedreigende prostaatkanker aan het ontwikkelen is. Het is een duidelijke stap vooruit in de verbetering van de diagnostiek van prostaatkanker en het bereiken van de zogenaamde precisiediagnostiek. Sinds 1-6-2016 biedt Andros alle patiënten deze test systematisch aan. Samen met het maken van een multiparameter MRI van de prostaat bereikt Andros echt betere precisiediagnostiek van prostaatkanker waardoor er minder biopsieën worden uitgevoerd en deze alleen worden aangeraden als er echt verdenking is op een bedreigende prostaatkanker. De SelectMDx test is hierbij dus een uitstekend hulpmiddel.

Lees meer over prostaatkanker opsporen

Lees meer over urinetest SelectMDX

 

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op