Biomarker test SelectMDx

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een urinetest ontwikkeld voor de vroegtijdige opsporing van prostaatkanker: de SelectMDx biomarker-test.

Wat is een biomarker test?

De biomarker-test is een weinig belastende test die in de urine de aanwezigheid van kwaadaardige cellen van de prostaat kan aantonen. De urinetest vereist dat prostaatcellen in de urine terecht komen.

Om dit te bevorderen masseert de uroloog drie keer zacht elke kant (kwab) van de prostaat. Hierdoor stuwt hij prostaatcellen, waaronder mogelijk afwijkende prostaatcellen naar de plasbuis. De eerste urine met de loszittende cellen wordt opgevangen in een potje en onderzocht op aanwezigheid van meerdere prostaatkanker specifieke genen. Een verhoogde score kan op prostaatkanker duiden.

Het uitvoeren van de prostaatmassage is ongevaarlijk.

Wanneer kan de SelectMDx biomarker-test helpen?

  • Als u een verhoogde PSA waarde of andere verdachte kenmerken heeft (bijvoorbeeld een verdacht rectaal onderzoek)
  • Als u een negatieve (dat wil zeggen: kankervrije) prostaatbiopsie heeft gehad, maar de verdenking op prostaatkanker blijft
  • Als u een positieve, kanker bevattende biopsie heeft gehad en u wilt meer weten over de agressiviteit van de prostaatkanker
  • Als u een niet-agressieve prostaatkanker in een vroeg stadium heeft en binnen een active surveillance protocol valt, en u wilt weten of de prostaatkanker verergert

Voordelen van een biomarker-test

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat met de SelectMDx urinetest de diagnose prostaatkanker in acht tot negen van de tien gevallen correct is. De SelectMDx test is aanzienlijk betrouwbaarder dan (alleen) de bepaling van de PSA waarde. De SelectMDx methode is daarbij vooral gericht op het ontdekken van vooral de gevaarlijke types van prostaatkanker en is minder gevoelig voor niet-agressieve tumoren.

Nadelen van een biomarker-test

De SelectMDx biomarker-test kent ook beperkingen. Wanneer de test geen significante kanker signaleert (met een Gleason score gelijk of hoger dan 7) dan blijkt dat in 2% van de gevallen ten onrechte. Geen enkel onderzoek is immers waterdicht.

Een gemiste diagnose prostaatkanker betekent lang niet altijd een ramp. Van mannen ouder dan 70 heeft 40 procent prostaatkanker, boven de 90 liefst 90%. Het overgrote deel heeft daar geen last van. Oude mannen gaan doorgaans mèt prostaatkanker en niet dóór prostaatkanker dood.

Bij Andros Clinics zal de SelectMDx biomarker-test altijd onderdeel zijn van een breder onderzoek met:

In dit totaalonderzoek vormt de biomarker-test een waardevolle aanvulling. Een biomarker test kan niet worden uitgevoerd wanneer men medicatie slikt die het PSA serum kan beïnvloeden zoals Proscar, Avodart en Combodart.

Uitslag

De uitslag is ongeveer na 2 weken bekend. U wordt telefonisch op de hoogte gebracht. Tevens zal dan met u worden besproken welk vervolgtraject moet worden ingezet (indien dat niet al eerder met u bepaald is).

Kosten

Als de arts deze test aanvullend nodig heeft in het kader van de precisiediagnostiek, dan brengen wij hiervoor geen kosten in rekening.

Lees verder over:

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 29 juli 2021
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.1

Andros Clinics in 2023 Bekijk waarderingen

Prostaatkanker opsporen met MRI en fusie-biopsie

Bekijk de video Prostaatkanker precisiediagnostiek met Prostaat MRI en fusiebiotie op Youtube

Onze artsen schrijven