Prostaatkanker en voeding

Medscape Urologyis een Internet site met medische informatie voor urologen. Op 2 juli 2015 verscheen er een uitgebreid commentaar over de rol van voeding bij prostaatkanker naar aanleiding van het artikel van Meng Yang over de Physicians’ Health Study waaraan hij heeft deelgenomen.

Studie prostaatkanker en voeding

Deze studie loopt in Amerika bij mannen met prostaatkanker. De deelnemende patiënten (totaal 926) werden in twee groepen verdeeld. Mannen die Westers eten (vlees, hoog vetgehalte etc.) en mannen met een zogenaamd gezond dieet (vis, fruit, groenten, volkoren granen en minder vet).

De studie bracht toch wel een duidelijk antwoord aan het licht: mannen met prostaatkanker met een zwaar (Westers) voedingspatroon hadden een minder lange overleving dan mannen die een gezond dieet gebruiken. Dit is overigens ook al in andere studies bevestigd. Dit commentaar en deze studies onderlijnen de belangrijkheid van een gezond dieet na de diagnose prostaatkanker.

Aanbeveling: gezond eten en een gezond lichaamsgewicht

Onder leiding van Stephen J. Freedland, een uroloog met een leidinggevende expertise op het gebied van dieet en prostaatkanker zijn de meest recente aanbevelingen gedaan voor het beste dieet voor prostaatkanker. Hiervoor is een uitgebreide studie gedaan van alle in de literatuur beschikbare gegevens.

Voedingsadviezen

Ook al was de conclusie dat er (nog) geen ideale dieetvorm voor prostaatkanker is vast te stellen, resulteerde de studie in een aantal duidelijke adviezen zoals:

  • meer fruit en groenten eten
  • koolhydraten vervangen door granen
  • verminderen van verzadigde vetzuren
  • vermijden van aangebrand vlees (barbecue)
  • minder calorieën innemen (door bijvoorbeeld koolhydraten te verminderen) om een gezond lichaamsgewicht te krijgen.

Dit zijn dus praktische en bruikbare adviezen voor elke man vanaf de leeftijd van 50/55 jaar met het risico voor ontwikkeling van prostaatkanker.

Lees meer over leefstijl en prostaatkanker

Symptomen prostaatkanker komen vaak (te) laat

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op