Prostaatkanker in de familie, kan ik het risico op deze ziekte verkleinen?

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
23 oktober 2023

Onlangs verscheen in het wetenschappelijk tijdschrift European Urology het artikel ‘A Healthy Lifestyle in Men at Increased Genetic Risk for Prostate Cancer’. Deze studie gaat specifiek in op mannen met een verhoogd genetisch risico zoals prostaatkanker in de familie. Zijn er factoren waarmee ze het ontstaan en het verloop van prostaatkanker zelf kunnen beïnvloeden?

Al eerder behandelden we de vraag ‘kan ik prostaatkanker voorkomen?’ in het algemeen.

In deze studie werden meer dan 12000 willekeurige mannen gedurende 27 jaar gevolgd. Een gezonde leefstijl werd gedefinieerd door een gezond gewicht, krachtige lichaamsbeweging, niet roken en een gezond dieet. Tijdens 27 jaar follow-up kregen 3005 mannen prostaatkanker en stierven 435 mannen aan prostaatkanker.

Geen invloed op ontstaan van prostaatkanker, wél op het verloop ervan

Er werd geen relatie gevonden tussen een gezonde leefstijl en het ontstaan van prostaatkanker. Met andere woorden: gezonde leven voorkomt prostaatkanker niet. Wél werd een relatie aangetoond tussen gezond leven en sterfte aan prostaatkanker. De sterfte aan prostaatkanker nam af bij een gezonde leefstijl.

Wat is een gezonde leefstijl?

Op basis van gevalideerde vragenlijsten kreeg elke deelnemer een gezonde leefstijlscore. De leefstijl score werd gebaseerd op:

  • BMI body mass index <30 kg/m2
  • sport (hoog krachtige fysieke activiteit)
  • nooit gerookt of meer dan 10 jaar geleden gestopt
  • hoge inname van producten op basis van tomaten
  • hoge inname van vette vis
  • lage inname van bewerkt vlees.

Welke factoren hebben het meeste invloed?

Het hebben van een gezond gewicht, fysiek actief zijn en niet roken werden het sterkst geassocieerd met een verminderd risico op sterven aan prostaatkanker.

Deze factoren zijn ook het meest consistent gerapporteerd als beschermende factoren voor de progressie van prostaatkanker in het algemeen. Hoewel de inname van specifieke voedingscomponenten het risico op dodelijke ziekten kan beïnvloeden, is een algeheel gezond dieet waarschijnlijk belangrijk vanwege de invloed ervan op het lichaamsgewicht.

Gezonde leefstijl is aan te raden

Een gezonde leefstijl is om vele redenen aan te raden. Uit dit onderzoek blijkt dat mannen met een verhoogd risico op prostaatkanker die zich aan een gezonde leefstijl hielden, een aanzienlijk lager risico op sterven aan prostaatkanker hadden. Daaruit concluderen ze dat mannen met een hoog genetisch risico op prostaatkanker baat kunnen hebben bij het volgen van een gezonde leefstijl.

Lees verder over prostaatkanker

Lees meer over prostaatkanker en erfelijkheid

Bron: A Healthy Lifestyle in Men at Increased Genetic Risk for Prostate Cancer

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en verricht Rezum behandelingen bij prostaatvergrotingen. Zijn bijzondere interesses zijn innovatie en zorg op maat.
Laatste update: 23 oktober 2023

Neem contact met ons op