‘Prostaatkanker? Nee joh, ik heb nergens last van’

Andros Clinics logo
1 november 2020

Mannen die prostaatkanker hebben kunnen het vaak niet geloven: ‘maar ik voel me gezond en heb nergens last van’. Dat komt doordat prostaatkanker in het begin meestal geen klachten geeft. En dat maakt prostaatkanker zo gevaarlijk. Want juist in dit vroege stadium kun je meestal nog van prostaatkanker genezen. Daarom vraagt de Prostaatkankerstichting in november, maand van prostaatkanker, aandacht voor het vroeg opsporen van prostaatkanker bij de 50+ man.

Wel of niet agressief?

“Prostaatkanker is meestal niet (meteen) gevaarlijk omdat de meeste mannen een niet agressieve prostaatkanker hebben. Vaak is in dat geval ‘niet ingrijpen’ de beste behandeling. Anders is dat voor mannen die wél een agressieve prostaatkanker hebben. Want als de tumor alleen in de prostaat zit en nog niet is uitgezaaid, dus als de kanker vroeg is ontdekt, is genezing mogelijk door te opereren of te bestralen.” aldus prof. Debruyne, medisch directeur van Andros Clinics.

Hoe vroeg ontdekken?

Een verhoogde PSA waarde kan een indicatie zijn van prostaatkanker. De PSA-waarde wordt niet standaard getest bij mannen. Op eigen verzoek kan de PSA waarde worden getest bij de huisarts. De huisarts zal wel eerst de voor- en nadelen van de test bespreken. Want hoewel de PSA test zelf een eenvoudige en goedkope bloedtest is, is de uitslag van deze test een stuk ingewikkelder. Omdat de PSA waarde ook kan stijgen door een ontsteking of vergroting van de prostaat. En als er wel prostaatkanker wordt gevonden is het afhankelijk van de agressiviteit of behandeling noodzakelijk is.

Betere diagnose is nu mogelijk

Tegenwoordig wordt er bij een verdenking op prostaatkanker eerst een MRI-scan van de prostaat gemaakt. Alleen als de scan verdachte plekken van agressieve prostaatkanker laat zien, wordt er weefsel afgenomen voor onderzoek via een biopsie.

Door de inzet van een prostaat-MRI kan het aantal onnodige biopsieën dus verminderen en de overdiagnose en (mede daardoor) overbehandeling van niet agressieve prostaatkanker minimaliseren.

Een expertziekenhuis of -centrum voor diagnostiek beschikt over de juiste apparatuur en ervaren prostaatkanker-radiologen die een MRI-onderzoek naar de laatste stand van de medische wetenschap kunnen uitvoeren.

Stel het niet uit

“Dus, komt prostaatkanker in je familie voor en wil je weten of dit voor jou een verhoogd risico betekent of ben je boven de 50 jaar en overweeg je je PSA te laten meten? Neem dan contact op met je huisarts om je goed voor te laten lichten. Je beslist vervolgens zelf of je het onderzoek wilt. En bespreek ook de mogelijkheden wanneer je wordt doorgestuurd voor verder onderzoek, zodat je in een gespecialiseerd ziekenhuis terecht komt.”, aldus Kees van den Berg, voorzitter Prostaatkankerstichting.

Lees verder over prostaatkanker

Andros Clinics logo
Laatste update: 1 november 2020

Neem contact met ons op