Prostaatkanker preciezer opsporen – interview Elsevier

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
28 november 2016

Er zijn steeds meer mogelijkheden om prostaatkanker preciezer op te sporen en een preciezere diagnose van prostaatkanker. Prof. Dr. Frans Debruyne is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics, waar nieuwe mogelijkheden zoals MRI en biomarkers al geruime tijd worden toegepast zonder wachttijd.

Waarom zijn er ontwikkelingen binnen de  prostaatkankerdiagnostiek?

“Traditionele diagnostiek van prostaatkanker is een weinig precieze aanpak: bepalen van de PSA-waarde, bevoelen van de prostaat en, bij een verdacht patroon het nemen van 12 willekeurige stukjes weefsel uit de prostaat, de zogenaamde blinde biopsie. Slechts bij één op de vier mannen werd uiteindelijk prostaatkanker gevonden, wat betekent dat bij drie op de vier de biopsie achteraf onnodig bleek.”

Hoe voorkomt precisiediagnostiek onnodige biopsies?

“Met MRI kunnen we onderscheid maken tussen ongevaarlijke of potentieel gevaarlijke tumoren. Bovendien kan worden gezien wáár die precies in de prostaat zitten. Na de MRI doen we een extra stap: een biomarker-test. Hierbij vangen we prostaatcellen uit de urine om te controleren op kwaadaardige kankercellen. Als beide onderzoeken negatief zijn, is biopteren niet nodig. Dat maakt precisiediagnostiek patiëntvriendelijker en kostenbesparend. ”

En wat als er toch een biopsie moet worden genomen?

“Een biopsie kunnen we nu veel trefzekerder doen met fusietechniek. Tijdens de biopsie projecteren we MRI-beelden op de live-echobeelden van de prostaat. We biopteren onder lokale verdoving in plaats van volledige narcose. De mannen kunnen na biopsie direct naar huis. En we biopteren veiliger, namelijk via de huid.

Waarom is biopteren via de huid veiliger?

We biopteren via de huid van het perineum in plaats van via de endeldarm. De kans op infectie is daardoor zó klein dat antibiotica uit voorzorg niet langer nodig zijn. Er is geen enkele infectie tot nu toe opgetreden. Betrouwbaarheid en veiligheid staan bij ons voorop. Bij Andros werken uitsluitend ervaren specialisten. Het is verzekerde zorg met verwijzing van de huisarts.”

Lees meer over prostaatkanker

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Dit is een ouder artikel dat niet meer geüpdatet wordt

Neem contact met ons op