Vijf soorten bacteriën in verband gebracht met agressieve prostaatkanker

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
18 mei 2022

Onderzoekers van de Universiteit van East Anglia hebben een verband gevonden tussen bacteriën en agressieve vormen van prostaatkanker. Ze identificeerden vijf soorten bacteriën die veel voorkwamen in urine- en weefselmonsters van mannen met agressieve prostaatkanker. Uitkomsten van dit onderzoek werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift European Urology Oncology.

Reeds bekende associaties tussen infecties en kanker

‘We kennen al enkele sterke associaties tussen infecties en kanker. De aanwezigheid van Helicobacter pylori-bacteriën in het spijsverteringskanaal kan bijvoorbeeld leiden tot maagzweren en wordt geassocieerd met maagkanker, en sommige soorten van het HPV-virus kunnen baarmoederhalskanker veroorzaken. We wilden weten of bacteriën in verband kunnen worden gebracht met de manier waarop prostaatkanker groeit en zich verspreidt’ aldus professor Cooper.

Bacteriën geassocieerd met agressieve prostaatkanker

Urine- of weefselmonsters van meer dan 600 patiënten met of zonder prostaatkanker werden geanalyseerd. Dr. Rachel Hurst licht toe: ‘We vonden verschillende soorten bacteriën geassocieerd met agressieve prostaatkanker, waarvan sommige nieuwe soorten bacteriën zijn die nog nooit eerder zijn gevonden.’ ‘De reeks bacteriën die werden gevonden zijn: Anaerococcus, Peptoniphilus, Porphyromonas, Fenollaria en Fusobacterium. Deze zijn allemaal anaeroob, wat betekent dat ze graag groeien zonder dat er zuurstof aanwezig is.

Een van de dingen die we nog niet weten, is hoe mensen deze bacteriën oppikken, of ze de kanker veroorzaken, of dat een slechte immuunrespons de groei van de bacteriën mogelijk maakt. We hopen dat onze bevindingen en toekomstig onderzoek kan leiden tot nieuwe behandelingsopties, die de ontwikkeling van agressieve prostaatkanker kunnen vertragen of voorkomen.’

Toekomstig onderzoek

‘Weten wanneer we kunnen kijken en wachten of dat we de behandeling moeten starten, is een grote uitdaging bij prostaatkanker. Als we agressieve kankers kunnen aanpakken terwijl we anderen kunnen behoeden voor onnodige behandeling, zal dit de manier waarop we met prostaatkanker omgaan drastisch verbeteren. Meer studies zijn nodig om vast te stellen hoe deze bacteriën betrokken zijn bij de groei van prostaatkanker’ voegt professor Brewer toe.

Note Andros Clinics

Omdat de bevindingen zich nog in een onderzoeksfase zijn, kunnen deze nog niet in de praktijk worden toegepast. Het is dus op dit moment nog niet mogelijk om met een urinekweek deze bacteriën op te sporen.

Lees meer over prostaatkanker

 

Bronnen: University of East AngliaEuropean Urology Oncology

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 18 mei 2022

Neem contact met ons op