Wordt het straks mogelijk prostaatkanker op te sporen met echo en artificial intelligence?

Andros Clinics logo
6 juni 2023

Andros Clinics wil bijdragen aan de verbetering van prostaatkankerdiagnostiek. Zo zijn we sinds 2015 voorloper op het gebied van prostaat-MRI, met zeer goede resultaten. Er worden veel tumoren gevonden, maar we kunnen gelukkig ook bij veel mannen de angst voor prostaatkanker wegnemen, zonder dat invasief onderzoek, zoals biopteren, nodig is.

Artificial intelligence voor de prostaatecho

Nu willen we verder kijken. Het Amsterdam UMC ontwikkelt samen met de firma Angiogenesis Analytics een algoritme op basis van artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) om met een relatief eenvoudige prostaatecho resultaten van dezelfde kwaliteit te krijgen als MRI. Deze methode heet PCaVision en is een Nederlandse ontwikkeling. Als blijkt dat PCaVision tot betrouwbaar resultaat leidt, wordt het opsporen van prostaatkanker in de toekomst mogelijk nog minder belastend voor de patiënt.

Artificial intelligence trainen

De methode wordt nu ‘getraind’ om optimaal onderscheid te kunnen maken tussen mannen met en zonder (risicovolle) prostaatkanker. Het trainen gebeurt in het Amsterdam UMC, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, CWZ Nijmegen en bij Andros Clinics.

Bij Andros

Afgelopen weken heeft Andros patiënten die voldoen aan de criteria uitgenodigd om deel te nemen aan dit wetenschappelijk onderzoek. Niet voor de diagnostiek van deze patiënten zelf, maar om bij te dragen aan het trainen van de methode.

Alhoewel de betreffende Andros patiënten zelf niet direct voordeel hadden aan deelname aan dit onderzoek, deed toch een groot aantal mannen mee. Wij danken ze hartelijk voor hun deelname waarmee ze bijdragen in de zoektocht naar het beter opsporen van prostaatkanker voor toekomstige generaties.

Lees meer over prostaatkanker

Note: Als u geen uitnodiging heeft ontvangen, kunt u helaas niet deelnemen aan dit wetenschappelijk onderzoek ‘Verbeteren van het algoritme voor beeldanalyse van 3D multiparametrische echografie voor de detectie van klinisch significante prostaatkanker.’

Andros Clinics logo
Laatste update: 6 juni 2023

Neem contact met ons op