Prostaat blijft mysterie voor veel mannen

Andros Clinics logo
25 september 2018

Een nieuw internationaal onderzoek toont aan dat mensen, en vooral mannen, slecht geïnformeerd zijn als het gaat om urologie. Ook blijkt dat vrouwen meer weten over mannengezondheidskwesties dan mannen. Mannen hebben weinig kennis over belangrijke urologische symptomen en nemen vroege tekenen van mogelijk levensbedreigende urologische aandoeningen vaak niet serieus.

‘Mannen, neem uw gezondheid serieus’

“Mannen hebben minder kennis dan vrouwen en sluiten hun ogen voor symptomen en vroegtijdige diagnose “, aldus prof. Hein Van Poppel, uroloog en adjunct-secretaris-generaal van de EAU. “Het overtuigen van mannen om hun gezondheid serieus te nemen, is een grote uitdaging. Mannen zouden meer kennis moeten hebben van het risico en de symptomen van hun aandoeningen. Ze moeten worden aangemoedigd om een arts te bezoeken als ze iets ongebruikelijks vermoeden. ”

Weinig kennis van prostaat

Elk jaar worden bijna 450.000 mannen in Europa gediagnosticeerd met prostaatkanker, wat leidt tot 92.000 doden. Ondanks dat prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker is bij mannen in heel Europa, gaf driekwart van de mannen toe dat ze weinig kennis hebben van de symptomen. Mannen zijn zelfs zelfverzekerder over het herkennen van de symptomen van borstkanker (31%) dan van prostaatkanker (27%).

Naast het lage bewustzijn van symptomen van prostaatkanker, kon slechts 1 op de 4 respondenten de locatie van de prostaat correct identificeren en verrassend genoeg kon een groter deel van de vrouwen (28%) de locatie van de prostaat identificeren dan mannen (22%). ). Verontrustend genoeg denkt 54% van de mannen dat vrouwen ook een prostaat hebben.

Taboe op erectiestoornissen en incontinentie

Erectiestoornissen (ED) in Europa wordt geschat op 50% van de seksueel actieve mannen van 50 jaar en ouder. Het onderwerp blijft echter een taboe en dat leidt tot misverstanden en onwetendheid. 75% van de respondenten was zich niet bewust van het aantal mannen dat lijdt aan erectiestoornissen in hun land. Eveneens wist 85% niet hoeveel mensen in hun land last hebben van urineweg-aandoeningen.

Laat naar de dokter

“Vrouwen zijn meer gewend om hun lichaam te controleren. Ze moeten mannen aanmoedigen om hetzelfde te doen en hun gezondheid meer in detail bespreken.” aldus professor Van Poppel. Symptoom bewustzijn is leidend in de vroege diagnose van urologische aandoeningen. Het merendeel van de sterfgevallen bij mannelijke kankers vindt plaats omdat de meeste mannen hun aandoeningen niet op tijd behandelen. Ze negeren symptomen en stellen het bezoeken van een arts uit.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de European Association of Urology (EAU) voor de jaarlijkse week van de urologie (24-28 september 2018). Meer dan 2500 mensen uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk werden ondervraagd over hun kennis van urologische aandoeningen bij mannen.

Plasklachten

Uit het onderzoek blijkt dat 43% van de mensen niet meteen naar de dokter zou gaan als ze bloed in hun urine opmerken; 23% zou langer dan een maand wachten als ze vaker moesten urineren; 28% zou langer dan een week wachten als ze tijdens het plassen brandend gevoel of pijn hadden; en slechts 17% van de ondervraagde mensen associeert pijn in hun onderbuik met een ernstig probleem.

Zaadbalkanker

Zaadbalkanker is de meest voorkomende vorm van kanker die jongere mannen treft. Uit de resultaten van de enquête bleek echter dat slechts 18% van de mannelijke respondenten wist dat mannen van 16 tot 44 jaar het grootste risico lopen. Hoewel kennis in heel Europa laag bleek te zijn, waren er grote verschillen; slechts 10% van de respondenten uit Spanje kent de risicoleeftijd-categorie in vergelijking met 27% in de UK. Het bewustzijn van symptomen was ook laag. 70% van de mannen heeft er geen vertrouwen in dat zij symptomen herkennen van teelbalkanker, zoals een zwelling of knobbeltje in een van de testikels en een doffe pijn of scherpe pijn in de testikels of scrotum.

Bewustzijn van urologie schrikbarend laag

Het bewustzijn van urologie is schrikbarend laag in heel Europa. Antwoorden toonden aan dat urologie als medisch specialisme nog een lange weg te gaan heeft naar algemeen bewustzijn: 40% van de respondenten kon niet vaststellen wat een uroloog doet, 10% verklaarde dat ze nog nooit van een uroloog hadden gehoord en bijna 15% geloofde dat een uroloog aandoeningen van het skelet-, zenuw- of circulatiesysteem behandelt.

Preventie en vroege diagnose zijn cruciaal om levens te redden en de stijgende zorgkosten te beheersen. Manfred Wirth, hoogleraar urologie en uitvoerend lid voor communicatie aan de EAU, licht toe: “Urologische ziekten komen zeer vaak voor; ze veroorzaken veel ongemak en kunnen soms levensbedreigend zijn. Het is tijd dat Europa zijn houding tegenover urologie verandert en investeert in educatieve campagnes om urologische kennis te vergroten en taboes te doorbreken. ”

Lees meer over prostaatklachten

Doe online zelftest prostaatklachten

Prostaatklachten herkennen

Bron: https://urologyweek.org/

Hebben vrouwen een prostaat?

Nee, vrouwen hebben geen prostaat. Uit onderzoek blijkt dat 54% van de mannen ten onrechte denken dat vrouwen ook een prostaat hebben.

Hebben vrouwen een prostaat UrologyWeek 2018

 

Symptomen van prostaatkanker, wat weten mannen daarover?

Uit onderzoek blijkt dat 75% van de mannen aangeeft dat ze weinig kennis hebben van de symptomen van prostaatkanker. Terwijl prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker is bij mannen in heel Europa, Mannen zijn zelfs zelfverzekerder over het herkennen van de symptomen van borstkanker (31%) dan van prostaatkanker (27%).

Sympromen prostaatkanker, wat weten mannen UrologyWeek 2018

 

Wat zijn oorzaken van bloed in urine?

Bloed in urine kan worden veroorzaakt door urineweginfectie (blaasontsteking), kanker, vergrote prostaat, nierstenen, nierontsteking of nierziekten.

Oorzaken van Bloed in plas UrologyWeek 2018

Weet u waar de prostaat zit?

Slechts 17% van de Britten weet waar de prostaat zit. In Italië is dat 34%.

Weet u waar de prostaat zit Urology Week 2018

Bron https://urologyweek.org/

Lees verder over prostaatklachten

Andros Clinics logo
Laatste update: 25 september 2018

Neem contact met ons op