‘Waarom moet de een sneller plassen dan de ander?’ Uroloog Naderi in Testcase

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
14 februari 2023

‘Waarom moet de een sneller plassen dan de ander?’, ‘Hoe komt het dat ik steeds langzamer ga plassen?’ en ‘Waarom verlies ik urine als ik moet niezen?’ Met deze vragen ging uroloog Nader Naderi aan de slag in het TV programma Testcase van BNNVARA.

De test

Tien testpersonen kregen te drinken en wachtten tot ze moesten plassen. Na het vaststellen van de hoeveelheid urine die er in de blaas zat, werd gemeten hoeveel iemand er daadwerkelijk uit plast, hoe lang dat duurt en met hoeveel kracht dat gaat. Vervolgens werd met een echoapparaat vastgesteld hoeveel urine er was achtergebleven in de blaas.

Uitleg

Naderi gaf uitleg over de verschillen die hij zag en de rol van de blaas, prostaat en bekkenbodem hierin. Maar ook de rol van het brein.

Een testpersoon moest al nodig plassen terwijl er ‘slechts’ 300 ml in de blaas zat. In gesprek met dr. Naderi bleek ze ’s nachts 3 tot 7 keer eruit te moeten voor een plas. Ze had zichzelf aangeleerd om bij de eerste aandrang naar de wc te gaan. Dr. Naderi stelde dat je het omgekeerde ook kunt leren, namelijk om je plas wat langer op te houden. Een bekkenfysiotherapeut kan je leren hoe je deze plasspieren kunt aanspannen en ontspannen waardoor het ophouden van de plas makkelijker wordt.

Een mannelijke testpersoon had veel tijd nodig om te plassen. Uit de meting bleek dat zijn plasstraal niet erg sterk was. Dat zou er op kunnen wijzen dat hij, zoals zoveel mannen van boven de 50 jaar, een prostaatprobleem heeft.

Bekijk hier de aflevering van Testcase over plassen

Lees hier over plasklachten bij mannen

Drs. Nader Naderi Uroloog Andros Clinics
Auteur: Drs. Nader Naderi is uroloog en verricht Rezum behandelingen bij prostaatvergrotingen. Zijn bijzondere interesses zijn innovatie en zorg op maat.
Laatste update: 14 februari 2023

Neem contact met ons op