Prostaatproblemen behandeld met hete stoom

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
18 juni 2022

Dagblad de Gelderlander interviewde onze medisch directeur Paul Kil over Rezum, de nieuwe behandeling bij een vergrote prostaat.

Andros Clinics draait proef met een nieuwe operatie voor mannen met een vergrote prostaat. Door stoom in plaats van een laser te gebruiken is het risico op seksuele en ejaculatieproblemen veel kleiner.

De eerste resultaten zijn positief, concludeert ook het Dordrechtse Albert Schweitzerziekenhuis, waarmee Andros samen optrekt. De nieuwe Rezum-methode verwijdert overtollig prostaatweefsel – waardoor plasklachten ontstaan – met hete stoom, in plaats van het afschrapen met een elektrische draad of verwijdering door laser.

Bij de stoommethode wordt het overtollige weefsel veel korter verhit. Dat zorgt voor minder wondoppervlakte en dus minder infectiegevaar, legt Andros uroloog Paul Kil uit. Maar ook aan minder schade aan de zenuwen in dat gebied. Aan de bestaande methodes houdt 50 tot 70 procent van de patiënten ejaculatieproblemen over, stelt Kil. ,,Mannen komen dan droog klaar en vinden dat over het algemeen heel onprettig, mede omdat het hun gevoel van mannelijkheid aantast.”

Ook is met stoom het risico op een ander seksueel probleem kleiner: erectiestoornissen. Kil: ,,De kans daarop is bij laserbehandelingen niet groot – zo’n 5 tot 8 procent – maar met Rezum nihil.”

Andros Clinics is een zelfstandige kliniek gespecialiseerd in prostaat- en blaasproblemen, prostaatkanker en sterilisaties. Naast het hoofdkantoor in Arnhem zijn er vestigingen in Amsterdam, Baarn en Den Haag.

Het zal nog even duren tot de ingreep op grote schaal beschikbaar is, zegt uroloog Kil. ,,In andere landen – zoals de Verenigde Staten – is de Rezummethode al gebruikelijk, maar hier moet de Nederlandse Zorgautoriteit het nog goedkeuren.”

In de huidige proefperiode is de stoommethode alleen beschikbaar voor een gering aantal mannen van een beperkt aantal verzekeraars. Kil heeft goede hoop dat andere verzekeraars zullen volgen: ,,De ingreep duurt maar tien minuten, in vergelijking met een uur bij gebruik van laserhitte. En is dus goedkoper én efficiënter: zo kunnen we een groot deel van de wachtlijst oplossen.”

De eerste vijf Rezum-ingrepen zijn inmiddels achter de rug. Niet in Arnhem, maar op een locatie in Utrecht, vertelt Kil: ,,We gebruiken nu nog volledige narcose, om ons volledig op de techniek te kunnen focussen. Het doel is om het met plaatselijke verdoving te gaan doen, en dat kan dan ook in onze eigen kliniek, zodat patiënten direct na de ingreep naar huis kunnen.”

Lees meer over Rezum

Lees verder over vergrote prostaat

Bron de Gelderlander

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 18 juni 2022

Neem contact met ons op