HIFU prostaat-sparende operatie – focale therapie bij prostaatkanker

HIFU is een prostaat-sparende operatie: een operatie bij prostaatkanker waarbij de tumor wordt verwijderd maar de prostaat verder intact blijft.

Na de succesvolle introductie van de prostaatoperaties HoLEP en Rezum, biedt Andros wederom een in het buitenland al veel toegepaste prostaatoperatie in Nederland aan: HIFU focale therapie bij prostaatkanker.

Nieuw alternatief

Bij een agressieve prostaatkanker heeft de patiënt de keuze tussen opereren, waarbij de hele prostaat verwijderd wordt met een robot, of bestralen. Andros voegt nu HIFU focale therapie als nieuw alternatief toe.

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics

HIFU is een minimaal invasieve behandeling bij prostaatkanker

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Dr. Paul Kil Andros Clinics

Wat is HIFU focale therapie?

HIFU staat voor High Intensity Focused Ultrasound. Bij deze geavanceerde gerobotiseerde HIFU behandeling worden hoge-intensiteit geluidsgolven op één punt in de prostaat gericht om de tumor en het weefsel rondom de tumor te vernietigen. De energie van de golven zorgt ervoor dat de tumorcellen worden vernietigd. Bij deze ingreep wordt het onderlichaam verdoofd met een ruggenprik.

Dit is een focale therapie, dus een prostaatoperatie waarbij alleen het aangedane kwaadaardige deel wordt behandeld. En waarbij niet gesneden wordt.

 

Waarom introduceert Andros deze techniek?

Binnen Andros zien we focale therapie als een belangrijke toekomstige ontwikkeling binnen de prostaatkankerzorg. De methode is minimaal invasief. De patiënt herstelt sneller met een minimaal risico op erectieproblemen of incontinentie wat de kwaliteit van leven na prostaatkanker ten goede komt.
Met onze precisiediagnostiek kunnen we een zeer goede follow up van de behandelde patiënten garanderen.

In 2015 hebben wij prostaatkanker precisiediagnostiek in Nederland geïntroduceerd. Daarbij wordt via de huid heel precies in de verdachte plek in de prostaat geprikt op basis van MRI beelden. Met onze precisiediagnostiek kunnen we heel nauwkeurig bepalen of er een tumor is, waar deze precies zit in de prostaat en of er sprake is van één of meerdere tumoren. Met die precisie kunnen we ook goed vaststellen of een focale behandeling een geschikte optie is.

Focale therapie, al jaren in buitenland met goede resultaten

Diverse behandelmethoden voor focale therapie zijn HIFU, IRE/nanoknife, TULSA, cryotherapie en TPLA. Deze zijn goedgekeurd (veilig toepasbaar) voor gebruik en worden in de Verenigde Staten en in de ons omringende landen ook in de praktijk al met regelmaat ingezet.

 

 

Beperkingen van focale therapie

Nadeel is dat focale therapie alleen in specifieke gevallen kan worden toegepast. Dat is onder andere afhankelijk van de agressiviteit, de grootte van de tumor en de exacte locatie van de tumor. En de zorg is nog onverzekerd, dus de patiënt zal de behandeling van ca. 12.000 euro zelf moeten betalen.

Brochure

Exacte informatie over voorwaarden (inclusie en exclusiecriteria), de ingreep, mogelijke complicaties en kosten vindt u in deze brochure: HIFU-behandeling bij prostaatkanker.

Prostaat blijft

Omdat de patiënt zijn prostaat behoudt, is er bij focale therapie een risico op het opnieuw krijgen van prostaatkanker. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren omdat er toch een minimale hoeveelheid tumorweefsel elders in het niet behandelde deel van de prostaat zat. Met onze goede opvolging met precisiediagnosiek zal dit tijdig ontdekt worden. Na focale therapie is altijd nog een tweede focale behandeling, of een traditionele behandeling zoals chirurgische volledige prostaatverwijdering of radiotherapie mogelijk.

Geen standaard zorg, niet in de basisverzekering

Volgens de richtlijnen behoort focale therapie nog niet tot standaard zorg en wordt het als experimenteel beschouwd. Dit is voornamelijk vanwege het ontbreken van definitief wetenschappelijk bewijs met langjarige follow-up. De EAU richtlijn stelt dat cryo en HIFU uitgevoerd mogen worden binnen een klinische trial of registratiestudie en dat alle andere focale behandelmethoden alleen moeten worden aangeboden binnen een prospectieve studie. De NVU-richtlijn volgt deze aanbeveling.

Waarom Andros nieuwe behandelingen naar Nederland brengt

Andros Clinics ziet het als een van haar taken om nieuwe, goede urologische behandelmethoden uit het buitenland of vanuit de academische wereld naar de dagelijkse praktijk in Nederland te brengen. Andros heeft bewezen dit goed te kunnen, o.a. met de precisiediagnostiek bij prostaatkanker, waarbij ook een aanpak is geïntroduceerd ‘op de rand van de richtlijn’. Deze aanpak (MRI-first, transperineale fusiebiopten, geen standaard antibiotica) is inmiddels de nieuwe best practice standaard geworden. Ook heeft zij eerder de prostaatoperaties HoLEP en Rezum op grote schaal in Nederland geïntroduceerd.

In onze gespecialiseerde urologische klinieken zijn prostaatkanker en prostaatklachten expertises waar we ons op focussen en echt onderscheidend in zijn. Onze deskundigheid en wendbaarheid zorgt ervoor dat we vooroplopen: we kunnen sneller innoveren om zorg op maat te kunnen leveren. Andros heeft exceptionele kennis en expertise in huis met diverse zeer ervaren urologen en radiologen met academische track-record.

Opnieuw bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en zorgen voor optimale waarborging van kwaliteit van zorg

Voor het focale therapie proces zal een uitgebreide gestandaardiseerde dataverzameling opgezet worden. Zo houden wij inzicht in de geleverde kwaliteit van zorg. Patiënten zullen ook worden uitgenodigd om goedkeuring (informed consent) te geven om hun data ook te registreren in de Europese registry.

Paul Kil “Vanuit Andros hebben wij een groot vertrouwen in deze behandeling en willen dit aanbieden aan de patiënten die geen RARP of complete bestraling wensen. Vaak gaan deze mannen nu naar het buitenland waar deze behandeling wel al gegeven wordt. De start van deze focale behandeling is opnieuw een voorbeeld van innovatie waarbij we een nieuwe veelbelovende behandeling voor patiënten beschikbaar stellen.”

Lees verder over

Paul Kil is medisch directeur en uroloog bij Andros Clinics
Auteur: Dr. Paul Kil is uroloog en medisch directeur van Andros Clinics. Tevens is hij auteur van diverse boeken over (prostaat-)kanker.
Laatste update: 13 mei 2025
logo zkn Keurmerk

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.

Zorgkaart Nederland Patiëntenfederatie Nederland; Zoek, vind en waardeer zorgaanbieders op ZorgkaartNederland.nl
Patientenfederatie Nederland
Gemiddelde waarderingen op ZorgkaartNederland: 9.0

Andros Clinics Bekijk 2832 waarderingen

Onze artsen schrijven