Terugblik op 2023, een jaar vol hoogtepunten

Andros Clinics logo
15 december 2023

Bij Andros Clinics werken we elke dag hard om onze patiënten te helpen en om de urologie in Nederland te verbeteren. Nu is het weer tijd om terug te kijken. Zie hier onze hoogtepunten van 2023!

HoLEP programma uitgebreid

In 2023 breidde Andros Clinics het aantal HoLEP prostaatoperaties uit. Naast de bestaande mogelijkheden in het Spaarne Gasthuis en in Aalst, opereren we ook weer zelf in een operatiecentrum. Zo dragen we bij aan het terugdringen van de huidige lange wachttijden voor prostaatoperaties in Nederland.

100e Rezum

In 2023 verrichtte uroloog Nader Naderi de 100e Rezum behandeling. Daarbij wordt de vergrote prostaat met stoom behandeld om plasklachten op te lossen, zonder ‘droog klaarkomen’. Het is een nieuwe behandeling in Nederland die in 2022 in Nederland werd geïntroduceerd door Andros Clinics en één ziekenhuis. Eind 2023 verhuisden we de Rezum behandeling naar onze eigen kliniek in Rijswijk.

Rezum is een dagbehandeling en een minder dure ingreep. Zo helpen we om wachtlijsten weg te werken en naar verwachting voor een aanzienlijke kostenbesparing in de gezondheidszorg te zorgen.

Eigen prostaat radiologie afdeling van start gegaan

Onder leiding van professor Jelle Barentsz is onze eigen prostaat radiologie afdeling van start gegaan met de radiologen Patrik Zamecnik en Marloes van der Leest. Eerder waren zij betrokken bij het befaamde Prostate MR Reference Center in het Radboudumc.

Samen met de urologen van Andros werken onze radiologen ook aan de voorbereiding op prostaatkankerscreening in Nederland.

Trial PCaVision

Andros Clinics blijft bijdragen aan de verbetering van prostaatkankerdiagnostiek. Zoals de trial PCaVision. Daarbij helpen we Amsterdam UMC met het trainen van artificial intelligence algoritmes om prostaatkanker op te sporen.

Zeldzame Engel Award voor Erik Arendsen

Uroloog Erik Arendsen kreeg de Zeldzame Engel Award op Zeldzameziektendag 2023. VSOP, de patiënten koepel in Nederland voor zeldzame en genetische aandoeningen, reikte de prijs uit als blijk van waardering voor zijn wetenschappelijk en diagnostisch werk op het gebied van blaaspijnsyndroom.

Nieuwe kliniek in Rijswijk

In juni openden we onze nieuwe kliniek Andros Clinics Rijswijk – Den Haag. In deze veel grotere kliniek met uitgebreidere voorzieningen zorgen kunnen we meer patiënten ontvangen. Ook is er een speciale ruimte voor de Rezum behandeling met een eigen verkoeverruimte. We krijgen veel tevreden reacties van onze patiënten en onze eigen collega’s over de nieuwe kliniek.

Start ontwerp ‘Strategie Andros 2034’

Andros Clinics wil de urologische zorg in Nederland significant blijven verbeteren. Wat kunnen urologie patiënten de komende 10 jaar van ons verwachten? Welke stappen zijn hiervoor op korte en langere termijn nodig? In 2023 zijn we gestart met het ontwerp van een nieuwe strategische richting.

Blijven leren en verbeteren

Verbeteren en blijven leren zit in ons DNA. Ook in 2023 werd er weer volop verbeterd en geleerd. Naast individuele trainingen waren er teamtrainingen, klinische lessen en meer.

Uitrol Andros App

Steeds meer patiënten krijgen toegang tot de Andros app. Deze app meldt op het juiste moment wat er nodig is en wat er gaat gebeuren, voor, tijdens en na de afspraak. Zo worden patiënten nog beter geïnformeerd, naast de informatiebrochures en MijnAndros.

34 nieuwe collega’s waaronder 10 urologen en 2 radiologen

Steeds meer patiënten kiezen voor onze gespecialiseerde urologische zorg. Kenmerkend voor onze organisatie is dat medewerkers lang bij ons blijven. Alleen met gekwalificeerde goede medewerkers kan hoogwaardige zorg geleverd en gecontinueerd worden. Trots dat we 34 nieuwe vakkundige collega’s mochten verwelkomen in 2023 waaronder 10 urologen en 2 radiologen.

ZKN audit met vlag en wimpel behaald

In 2023 behaalden we de ZKN audit als één van de eerste klinieken volgens de nieuwe auditsystematiek met 3 tracers op de risicovolle processen vasectomie en biopsie, en op het primaire proces van verwijzing naar onze kliniek tot en met het eerste consult. De auditor toetste de kwaliteit van Andros. Ons beleid werd bestudeerd en onze medewerkers bevraagd. Opnieuw met een prachtig resultaat! Dankzij ons scherpe oog voor kwaliteit en veiligheid was er geen enkele tekortkoming, laat staan een kritische tekortkoming.

Implementatie E-POS digitale preoperatieve screening

In 2023 werd de E-POS digitale preoperatieve screening geïmplementeerd. Patiënten die bij Andros voor een sterilisatie, Rezum of MRI Fusie Biopsie komen, kunnen nu digitaal worden gescreend in plaats van telefonisch. Naast het uitvragen via het E-POS systeem, krijgen de patiënten ook video’s over het onderzoek of de ingreep. Zo zijn patiënten beter op de hoogte van wat ze kunnen verwachten.

9,1 op Zorgkaart

Een 9,1! Dat is het cijfer dat Andros Clinics kreeg in 2023 op ZorgkaartNederland. Blij met deze stijging maar vooral ook met de complimenten en verbetersuggesties die we van patiënten ontvangen, daarmee kunnen we onze zorg nog verder verbeteren.

Medewerkers onderzoek met mooie NPS score

Hoe ervaren medewerkers Andros? Daarvoor werd in 2023 een uitgebreid medewerkers onderzoek gehouden. Blij met de scores en met de inzichten waarop we nog verder op kunnen verbeteren. Medewerkers van Andros blijken meer dan gemiddeld echte ambassadeurs voor Andros. Ze geven aan dat ze een bezoek aan onze klinieken aanbevelen aan vrienden en familie.

Meer cijfers

In 2023 bezochten 16.000 patiënten onze klinieken. Er werden 320 prostaatoperaties en 2.500 sterilisaties verricht. Voor de prostaatkankerdiagnostiek werden1.250 MRI prostaatscans gemaakt en 500 MRI Fusie Biopsieën afgenomen We biopteren altijd via de huid waarmee we preventieve antibiotica vermijden.

Maar dat is nog niet alles…

Want we spraken op nascholingen en congressen, vierden feest, organiseerden PRI’s en teveel om op te noemen.

Ook 2023 was weer enerverend en succesvol. Bij Andros Clinics werken we elke dag hard om onze patiënten te helpen en om de urologie in Nederland te verbeteren. Op naar 2024, een nieuw jaar met nieuwe mogelijkheden!

 

Lees meer over Andros Clinics

Andros Clinics logo
Laatste update: 15 december 2023

Neem contact met ons op