Nascholing huisarts “Testosterontekort bij de ouder wordende man”

Deze nascholing wordt niet meer gegeven. Video’s van de presentaties zijn via deze pagina nog wel te bekijken.

Deze landelijke nascholingen over testosterontekort bleken een groot succes. Huisartsen gaven deze nascholing gemiddeld een waardering van 8,5. Helaas wordt de nascholing niet meer gegeven. U kunt al het voorlichtingsmateriaal wel via onze website online bekijken, zonder accreditatie. Onder het kopje ‘lijst met sprekers’ vindt u een overzicht van alle sprekers met het voorlichtingsmateriaal.

Testosterontekort bij de ouder wordende man

Testosteron is essentieel voor de vitaliteit en de levenskwaliteit bij het ouder worden van de man. Vanaf de leeftijd van 40 jaar neemt de testosteronproductie in de testes gestaag af. Uiteindelijk wordt bij een aantal mannen het niveau zo laag dat dit tot symptomen aanleiding geeft. Het gaat hierbij om ongeveer 10% van de mannen boven 50 jaar.

Echter de bekendheid met dit fenomeen is nog beperkt zowel bij de huisarts als de specialist. Dit komt omdat de symptomen (dikwijls) zo vaag en divers zijn. Vele lichaamsfuncties zijn er immers bij betrokken. De mythe dat testosterontherapie leidt tot prostaatcarcinoom zal worden ontkracht. Ook wordt besproken of er sprake zou kunnen zijn van een door de industrie uitgevonden “ziekte”.

Programma en video’s

 

 

 

 

Doel

Deze nascholing voor huisartsen heeft tot doel inzicht te geven in de laatste kennis en ontwikkelingen op het gebied van  de testosteronhuishouding, in het bijzonder bij de ouder wordende man met comorbiditeit. Tevens wordt de erectiele disfunctie (ED) in relatie tot Late Onset Hypogonadisme (LOH) besproken. Tenslotte wordt de kersverse NHG-standaard over “Seksuele klachten” toegelicht met de rol van de huisarts. De interactieve casus bespreking staat garant voor veel vragen en een boeiende discussie.

Tijdens de nascholing zal door de huisarts samen met de uroloog en endocrinoloog worden ingegaan op:

  • De fysiologische rol van testosteron in de levensloop van de man
  • De realiteit van de overgang bij de man (andropause: verkeerde term!)
  • Diagnose en behandeling van LOH (Late Onset Hypogonadisme/ Adult Onset Hypogonadisme)
  • De bijwerkingen en gevaren van Testosteronsuppletie
  • Erectiele disfunctie
  • Het Metabool Syndroom en de relatie met hart- en vaatziekten (HVZ) en ED
  • Praktische adviezen voor de dagelijkse praktijk bij mannen met LOH en ED

Dit alles heeft tot hoofddoel de betekenis van testosteron bij de (ouder wordende) man bij de huisartsen een grotere bekendheid te geven. Daarom wordt de bijeenkomst afgesloten met een discussie over de rol die de huisarts kan en dient te spelen bij de diagnose en therapie van afwijkingen die met de daling van testosteron te maken hebben. De NHG standaard ”Seksuele Klachten” is daarbij tevens de leidraad.

Lijst met sprekers

W.P.A. Boellaard (Willem)

Uroloog-androloog EAA-seksuoloog NVVS, Erasmus MC, Rotterdam.
Interessegebieden: nierstenen en niertumoren, mannelijke fertiliteit en seksualiteit.
Actuele onderzoeksgebieden: niet-obstructieve azoöspermie, TESE en de relatie met testiscarcinoom.

G. Dohle (Gert)

Uroloog-androloog in het Erasmus MC te Rotterdam. Zijn expertise ligt bij mannelijke infertiliteit, mannelijke seksuele problemen en hormoontekort bij mannen. Hij heeft meegewerkt aan diverse nationale en internationale richtlijnen over deze onderwerpen en is momenteel de voorzitter van de Europese richtlijn “Male hypogonadism” (EAU-guideline 2016).

H.Hofland (Hans)

Internist-endocrinoloog i.o., Erasmus MC, Rotterdam. Tevens is hij als Marie-Curie Intra-European fellow verbonden aan het Centre of Endocrinology, Diabetes and Metabolism van de University of Birmingham in Birmingham, Engeland.
Zijn onderzoek concentreert zich op de regulatie van steroidogenese gedurende fysiologie en pathofysiologie.

H.H.J.Leliefeld (Herman)

Uroloog-androloog, Andros Clinics o.a. te Amsterdam en Baarn. Auteur van vele publicaties op het gebied van de urologie-andrologie, o.a. van het boek “Late Onset Hypogonadisme, een nieuwe ziekte?” uit 2013.

P. Leusink (Peter)

Huisarts en seksuoloog NVVS te Gouda.
Betrokken bij de NHG Standaard Seksuele klachten 2015 (voorheen Erectiele Disfunctie)
Hoofdredacteur met Marjo Ramakers van het “Handboek Seksuele Gezondheid” uit 2014.

Onze specialisten

Artsenblog