Tijdens uw bezoek
Op de dag van uw consult meldt u zich aan de afsprakenbalie waar uw gegevens worden doorgenomen.
Allereerst wordt een bloedonderzoek uitgevoerd, dat wordt geanalyseerd op specifieke waarden die indicatief zijn voor uw urogenitale functie en algemene gezondheid. De uitslagen van het bloedonderzoek worden direct in de kliniek bepaald en zijn beschikbaar voor uw consult bij de arts. Mogelijk bepalen wij ook de zogenaamde PSA waarde op. PSA is het prostaat specifiek antigeen en is een indicator voor prostaatkanker, maar ook van andere problemen met de prostaat, zoals een prostaatontsteking (prostatitis).
Vervolgens wordt u opgeroepen voor een aantal algemene onderzoeken waarbij uw bloeddruk wordt gemeten en u zal worden gevraagd om op een speciaal toilet te plassen, een uroflowmetrie. Hierbij wordt de kracht van de urinestraal vastgelegd en de hoeveelheid urine die uit geplast wordt. Met behulp van een echografie wordt dan nagegaan of uw blaas volledig leeg is. Het is wenselijk dat u met een volle blaas komt. Dit is noodzakelijk om de uroflowmetrie goed uit te kunnen voeren. Mogelijk wordt er nog een extra urineonderzoek uitgevoerd.
Na deze onderzoeken zult u een uitvoerig gesprek hebben met de gespecialiseerde verpleegkundige. Hij of zij zal uw klachten en vragen zorgvuldig in kaart brengen en de door u ingevulde vragenlijsten met u bespreken. Hoe meer u hierbij open en eerlijk uw klachten bespreekt, hoe beter de diagnose en het behandeladvies.
Vervolgens heeft u een gesprek met een specialist. Hij of zij bespreekt met u alle verkregen gegevens en onderzoek uitslagen. Indien noodzakelijk zal additioneel onderzoek worden gedaan, zoals een echo van de buik (blaas, nieren, onderbuik) of een echo van de prostaat. De specialist zal bespreken wat de mogelijke behandelingen zijn en samen met u, op basis van uw behoeften en wensen, kijken welke behandeling de meest geschikte is.
De uroloog en verpleegkundige bespreken met u, en informeren u duidelijk, eerlijk en volledig over:
- het behandelvoorstel
- de mogelijkheden en onmogelijkheden t.a.v. uw eventuele behandeling
- het te verwachten resultaat
- de te gebruiken medicatie
- de eventuele contra-indicaties (b.v. bij medicatie voor erectiestoornissen)
- instructies en voorlichting die u voor een geslaagd resultaat moet volgen
- instructies voor aanpassing van uw levensstijl (eten, drinken, roken, bewegen)
- eventuele risico’s of complicaties
De specialist zal een verslag maken voor uw huisarts. U krijgt hier een kopie van mee. U kunt verzoeken dat het verslag niet naar de huisarts wordt gestuurd (hoewel wij dat sterk afraden).
De totale duur van uw consult neemt ongeveer 2 uur in beslag. Tussen de onderzoeken verblijft u in de comfortabel ingerichte wachtkamer. In de wachtkamer staat gratis wifi tot uw beschikking.

Het ZKN-keurmerk garandeert kwaliteit, professionaliteit, veiligheid en hygiëne met onafhankelijke toetsingen.


Andros Clinics in 2022 Bekijk waarderingen