Wat zijn prostaatstenen? Is het erg als ik prostaatstenen heb?

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
22 augustus 2023

‘Wat zijn prostaatstenen? Hoe weet ik of ik ze heb? Waardoor krijg ik prostaatstenen? En is het erg om prostaatstenen te hebben?’ Deze vragen ontvingen we van een van onze lezers. Prof.dr. Frans Debruyne geeft antwoord op deze ‘vraag van de maand’.

Prostaatstenen, het woord zegt het zelf, zijn verkalkingen in de prostaat. De prostaat is een klier en elke lichaamsklier scheidt vocht af. De bekendste klier is de speekselklier die het nodige speeksel produceert. De prostaatklier scheidt ook vocht af, namelijk zaadvloeistof.

Hoe ontstaan prostaatstenen?

Het afscheiden van zaadvocht gebeurt door cellen die rond klierbuisjes liggen waardoorheen de prostaatvloeistof getransporteerd wordt. Als zo’n klierbuisje afgesloten wordt of afsluit, door welke oorzaak dan ook, hoopt de kliervloeistof zich op. Het zaadvocht van de prostaat kan dan niet meer naar buiten en stagneert in een holte.

Stilstaande vochtophopingen in het lichaam slaan neer als bezinksel en op elk bezinksel ontstaat kalkafzetting (calcium) dat uiteindelijk uitgroeit tot een verkalking. In in het geval van de prostaat dus prostaatstenen. Deze prostaatstenen kunnen als een enkele verkalking voorkomen maar ook als meerdere steentjes over de prostaat verspreid.

Komt door ouder worden of prostaatontsteking

Dergelijke prostaatverkalkingen treden des te gemakkelijker op wanneer de prostaat eerder ontstoken is geweest, al of niet bacterieel, en al of niet met klachten. Een prostaatontsteking kan op jongere leeftijd al voorkomen. Maar ook en vooral bij het ouder worden, waarbij de prostaat groeit en groter wordt kunnen deze stenen in de prostaat ontstaan. Bij bijna elke man boven de 60 -65 jaar kunnen dergelijke steentjes gezien worden.

Onderzoek

De ontdekking van prostaatstenen gebeurt door het uitvoeren van een echografisch onderzoek van de prostaat. Dit onderzoek is bij plasklachten door een prostaatvergroting een standaard onderzoek.

Meestal geen klachten

Prostaatstenen geven bijna nooit klachten maar soms kunnen de stenen de prostaat prikkelen en doen opzwellen. Dan ontstaan er klachten van prostaatontsteking of prostaatinflammatie (prostatitis calculosa).

Deze klachten van pijn in de onderbuik en pijn bij plassen, dikwijls plassen gepaard gaande met algemene malaise en vermoeidheid moeten dan gericht symptomatisch worden behandeld. Maar dat komt gelukkig niet vaak voor.

Prostaatstenen geven meestal geen klachten. In dat geval hoeft er ook niets aan gedaan te worden. Het is dus helemaal niet erg of vervelend om prostaatstenen te hebben.

Prostaatstenen en prostaatkanker

Prostaatstenen geven wel altijd een chronische prikkeling van het prostaatweefsel. En elke chronische prikkeling gaat gepaard met een vergrote kans op het ontstaan van kanker. In het geval van prostaat verkalkingen is dat prostaatkanker. Ook mede daarom is het aan te raden, zeker als er plasklachten zijn maar ook al bij het ouder worden, de prostaat geregeld te laten onderzoeken.

Lees verder over de prostaat

Lees verder over prostaatklachten

Hoe prostaatklachten herkennen?

 

Heeft u ook een idee voor de ‘vraag van de maand’? Bijvoorbeeld over plasklachten, prostaat, erectie, testosteron, prostaatkanker of een ander urologisch onderwerp? Mail uw vraag naar onze redactie via info@mannenkliniek.nl o.v.v. ‘vraag van de maand’. Als uw vraag wordt geselecteerd, dan wordt deze als ‘vraag van de maand’ anoniem geplaatst.

Prof. dr. Frans Debruyne Uroloog Oprichter Andros Clinics
Auteur: Prof.dr. Frans Debruyne is uroloog en oprichter van Andros. Eerder werd urologie van Radboudumc onder zijn leiding wereldwijd gerenommeerd.
Laatste update: 22 augustus 2023

Neem contact met ons op